SEO

SEO (Search Engine Optimization)

SEO, Türkçede Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen Search Engine Optimization kelimesinin kısaltılmış halidir.

SEO

SEO Nedir?

SEO (Search Engine Optimization) kelimesinin kısaltılmış hali olup arama motoru optimizasyonuna denir. SEO ile arama motorlarında görünürlüğünüzü artırırıp daha fazla müşteriye ulaşabilirsiniz. İsterseniz SEO Ne değildir sorusuna da değinelim. SEO, önüne gelen her türlü siteden bağlantı almak, seo paketleri satın alıp yükseliş beklemek, kendi kendini kandırarak organik hit programlarını çalıştırmak, yada bir programı çalıştırıp istediğin anahtar kelimede sıralama almak değildir. 

SEO Nasıl Yapılır?

SEO bir çok sıralama sinyalinin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu sinyallerin tamamını kullanarak kendi arama motoru optimizasyonunu yapabilirsiniz. İç SEO (ON Page) ve dış SEO (Off page) olmak üzere ikiye ayırabiliriz. İç SEO kısmında robots.txt, site haritası, iç linkleme, yeterli anahtar kelime yoğunluğundaki içerikler, kısımında düzenleme yapılır. Dış SEO kısmında ise alınan sponsor linkler, backlinkler ve sizi öneren sitelerin kaliteleri ölçülerek yapılır.

 

SEO Neden Önemlidir?

E-Ticaretin gelişmesiyle kullanıcılar ürün alış-verişlerinde internete yönelmiştir. Bu durum rekabeti ortaya çıkarmıştır. Ürünlerinizi müşterilere pazarlayabilmek için sitenizi alıcılarla buluşturmak gerekir. Bunu yapabilmenin en kolay ve ucuz yolu arama motoru optimizasyonu düzgün yapılmış  bir siteden geçer. SEM (Search Engine Marketing) Türkçe adıyla arama motoru pazarlaması anlamına gelir. Google‘ın ADS ve Yandex‘in Direct servisleri ile yapılan reklamların tık başı maliyeti sürekli artış göstermektedir. Bu nedenle Dijital pazarlama kanalları içerisinde en önemli paya sahip olan arama motoru optimizasyonu önem kazanmaktadır.  

SEO 1

Örnek SEO Süreci

WP Şefi ailesi olarak örnek SEO süreçlerimizin işlem basamaklarınız görebilirsiniz.

SEO 2

1-) Hedefin Belirlenmesi: Bu süreçte web sitelerinizin teknik ve içerik kısımlarını profesyonel seo araçları ile inceleme yaparak yol haritası oluşturuyoruz.

2-) Anahtar Kelime Araştırması: Sektrönüz ile alakalı anahtar kelime araştırması yaparak orgranik trafiğinizi artıracak anahtar kelimeleri tespit ediyoruz. Google Keyword Planner aracı ile anahtar kelimelerin aranma hacimlerini görebilirsiniz.

3-Rakip Analizi: Sektörünüzde aynı ürünü pazarlayan, yada hizmet veren firmaların pazarlama stratejilerini inceleyerek, yol haritası oluşturuyoruz. Rakip analizi yaparken Semrush, Ahrefs gibi profesyonel SEO araçları kullanıyoruz.

4- İçerik Optimizasyonu ve Stratejisi: Daha önce oluşturduğunuz içeriklerin güncellenmesi, yada içerik oluşturulması için gerekli çalışmaları yapıp işe koyuluyoruz. SEO uyumlu makaleler kırmızı çizgimizdir.

5-Dönüşüm İnceleme: Yapılan iyileştirmeler sonucunda müşteri davranışlarını ve organik trafiği inceleyerek satışların ölçümünü yapıyoruz. İyi bir çalışma Sizi sektörde öncü kılar.

6-Raporlama: Dönüşümden kazanılan deneyimleri ve ölçümlerimizi sizin anlayacağınız şekilde pdf olarak raporluyoruz. 

SEO Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Arama motoru optimizasyonu alanında sıkça sorulan soruları bulabilirsiniz.

Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

Site içi SEO (On-Page SEO) iç kısımlardaki düzenlemeleri ifade eder. Yapılan algoritma değişiklikleri webmasterları iç SEO’ya yönlendirmiştir. SEO uzmanları iç linklemenin tanıtım yazılarından daha etkili olduğu kanısını taşımaktadır.  İç linkleme, site haritası, robots.txt, site hızı, kaliteli içerik, içeriklerde kullanılan anahtar kelime yoğunluğu ve kullanıcı deneyimi (User experience) olarak sıralayabiliriz.

Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?

Site dışı (off page seo) site dışında yapılan çalışmalardır. Bu çalışmaları backlink inşası, tanıtım yazıları, diğer sitelerden gelen linkler ve ölçümü, rakip analizi olarak sıralayabiliriz. 

SEO Fiyatları Ne Kadar?

SEO fiyatları anahtar kelimenin rekabet oranı, rakiplerin analizi, çalışılacak anahtar kelime sayısına göre değişir. Başarıyı yakalayabilmek için seo çalışmalarında en az 3-6 ay arasında çalışma yapılması gerekir.

SEO ve SEM arasındaki fark nedir?

Dijital pazarlama teknikleri içerisinde yer alan SEO arama motoru optimizasyonuyken SEM (Search Engine Marketing) arama motoru pazarlaması anlamına gelir. Google ADS servisine ücretli reklam verilirken, SEO ile organik arama sonuçlarında ücretsiz çıkabilir, ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz.

SEO Çalışmalarında Garanti Veriyor musunuz?

SEO çalışmalarında organik trafik artırma garantisi veriyoruz. Sizi ilk sıraya çıkaracağını belirten sahte seo uzmanları ile çalışmamanızda fayda var. Çalışmalarda verimli sonuç alabilmek için en az 3-6 ay arası çalışılmalıdır.

Blog Kullanımı SEO açısından faydalımıdır?

Kurumsal firmaları incelediğinizde en köklü markalarının dahi blog kısmının olduğunu görebilirsiniz. Blog içerisinde oluşturulan kaliteli içerikler etkileşim oluşturarak trafik çekmenize katkı sağlar. Ayrıca iç linkleme yaparak sayfa yada kategorilerinizi güçlendirmenizi sağlar.

Doğru Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Doğru anahtar kelime kullanımı SEO için oldukça önemlidir. Pazarlamak istediğiniz hizmet yada ürünün aylık aranma hacimlerini, semantik arama sonuçlarını, kelimenin rekabet oranını bilmek gerekir. Bunun için Google Keyword planner aracı kullanılmalıdır.

Tanıtım Yazıları SEO’da Önemli midir?

Tanıtım yazıları, anahtar kelimelerde yükselmek için kullanılan dış seo tekniklerinden biridir. Bu başlığı Türkiye’de en çok araştıran ve yüzlerce sitede test işlemini gerçekleştiren kişilerden birisiyim. Ne yazık ki, tanıtım yazıları ve backlink kavramı SEO olarak lanse ediliyor, bu işin ticareti dönüyor. Şu kadar tanıtım bu para diyen ajanslardan uzak durmanızda fayda var. Spama düşmemiş yüksek trafik çeken news sitelerden anahtar kelimeye link almamak şartıyla tanıtım yazısı alınabilir. Aynı sektörede hizmet veren firmaların sitelerinden alınan tanıtım yazıları oldukça değerlidir. Rakipler bu şekilde size link vermeyeceği için paravan blog oluşturup kendi rakibinizi, kendiniz oluşturabilirsiniz.

SEO Türleri Nelerdir?

SEO türleri genel olarak Site İçi SEO ve Site Dışı SEO olarak 2 gruba ayrılmaktadır. İnternet üzerindeki bütün aramalar, belirli bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. İç ve dış seo kısmını tür olarak biraz daha açarsak; site içi, site dışı, semantik, mobil, görsel, blackhat, bölgesel (yerel) seo olarak üzere 7 başlıkta inceleyebiliriz.

Nasıl SEO Uzmanı Olunur?

Ülkemizde zaten herkes SEO uzmanı arayan 60 yaşında siteden anlamayan Dayım bile güzel Ülkemde uzman. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız diğer arama motororu optimizasyon bloglarında yazılan içerikleri okuyuyabilirsiniz. İngilizceye hakimseniz Moz sitesinin blog kısmındaki içeriklerini takip edebilirsiniz. Bir şeyi bilmek farklı, uzmanı olmak farklı…

Nasıl Backlink Almalıyım?

Bir sitenin sizin bloğunuzu, e-ticaret sitenizi referans göstermesine (bağlantı vermesine) backlink denir. Yapılan güncellemelerle dofollow ve nofollow baclink türlerine ugc ve sponsored bağlantı türleride eklenmiştir. Aynı sektörde bulunan sitelerden gelen dofollow bağlantılar daha iyi sıralama almanızı sağlar. Alakasız ve spam sitelerden gelen backlinkler sitenizin anahtar kelimede düşmesine sebep olabilir. Bunun için search console aracından gelen bağlantıların sayısı ve kalitesi sürekli takip edilmelidir. Footer backlink alınırken nofollow olarak marka adına alınaması faydalı olur. Eğer dofollow olarak footer backlink alırsanız ve bu bağlantı sayısı 5000 civarındaysa ceza alma olasılığınız yüksektir. Bu tür bir hata yaptıysanız google cezalarından kurtulma yollarını denemelisiniz.

2020 SEO Trendleri Nedir?

Arama motorları, kullanıcılara en doğru bilgiyi vermek için sürekli algoritması güncellemeleri yapar. Son yıllarda trend olan başlıkları Featured Snippets (0.sıra), AMP (mobil hızlandırılmış sayfalar), Voice Search (sesli arama), User experience (kullanıcı deneyimi), Structured Data (Veri yapısı), Pagespeed (Sayfa hızı), Frequently Asked Questions (Sıkça sorulan Sorular) olarak söyleyebiliriz.

Hangi SEO Araçlarını kullanıyoruz?

Profesyonel olarak arama motoru optimziasyonu hizmeti verdiğimiz için bir çok SEO aracı kullanıyoruz. Bu araçların isimlerini vermek gerekirse; Semrush, Screaming Frog, Deepcrawl, Ahrefs, Google Search Console, Google Analytics ve Yandex Metrica kullanıyoruz.

Sosyal Medya Kullanımı SEO için etkilimidir?

Sosyal medya kullanımı ile marka bilinirliğini artırmak mümkündür. Sitenize gelen kullanıcılar etkileşim gerçekleştirdikleri için sosyal medya kullanımı önemlidir, faydalıdır.

SEO 3

Başa dön tuşu