Arama Motoru Optimizasyonu

Online İtibar Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?

Online itibar yönetimi ile markalarınızı koruma altına alıp, şirketinizin güvenliğini sağlıyor musunuz? Online itibar yönetimi Sizin için kaleme aldık. Çayı demleyip yanına bisküvilerinizi aldığınızı varsayarak başlayalım.

Online İtibar Yönetimi Nedir?

                Her geçen gün teknolojinin geliştiği global dünyada, insanların büyük aktivitesi haline gelen ve zamanlarının çok büyük kısmını alan internet, çeşitli fırsatları da beraberinde getirmiştir. İnsanlar interneti büyük bir mecra olarak görmeye başlamışlar ve internet üzerinde yapılabilecek her işe merak sarmışlardır. Her geçen gün gelişen internet dünyasında, çeşitli siteler ortaya çıkarılmış ve insanlar bu siteler üzerinden para kazanmaya başlamışlardır.

Online İtibar Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır? 2
Online İtibar Yönetimi Nedir

                İnternet üzerinden para kazanmak ilk başta küçük bir ek gelir olarak görülse de, artan internet kullanımı bu geliri büyütmüş ve bazı kişilerin tek geliri olmasına olanak tanımıştır. İnternetten para kazanıldığını duyan herkesin koştuğu internet platformları sayesinde, sitelerin özel kılınması ve getirilen gelirin düşmemesi için çeşitli yollar üretilmiştir. Online itibar yönetimi de bu yollardan bir tanesidir.

                İnternette artan site sayısı ve internetin artık daha çok kullanıcısının olması ilk etapta göze harika gelebilir. Çünkü ne kadar çok site olursa, insanlar o kadar çok bu sitelerden faydalanabilecektir. Ve ne kadar çok kullanıcı olursa, site sahipleri o kadar çok gelir sağlama şansına sahip olacaktır. Fakat artan site sayısı, aslında daha önce kurulmuş sitelere birer rakiptir. Ve artan kullanıcı sayısı da, sonradan ortaya çıkan rakip firmaları öne çıkarabilir.

                Çeşitli reklamların yapıldığı, içeriklerin hazırlandığı ve insanların gelir sağladığı internet dünyasında, itibar çok önemlidir. Çünkü bir site itibarını kaybettiği takdirde, kazanç miktarı düşecektir.  Bir site hakkında yapılan kötü yorumların inanılmaz bir etkisi vardır, site eğer ard arda asıllı asılsız kötü yorumlar almışsa, mutlaka kullanıcılar bu kötü yorumları bilecekler ve bu yorumlardan dolayı site ile itibarını keseceklerdir.

                Online itibar yönetimi özetle budur. Bir sitenin itibarını koruyarak, o sitenin kazançlarının düşmesini engellemek ve hatta artmasını sağlamaktır. Online itibar yönetimi genel olarak online kurumlar tarafından yapılsalar da, kişilerin de bu itibarı korumak amacıyla yapabilecekleri şeyler elbette vardır. Fakat yine de bu itibarı bir kuruma teslim etmek ve devamlı kontrol edilmesini sağlamak daha mantıklıdır. Çünkü bir kişinin tek başına bu işlemi yürütmesi ve aynı anda tüm kontrolleri sağlaması kolay olmayacaktır, ayrıca sürekli bir uğraş gerektirebilir.

Online İtibar Yönetimi Nasıl Yapılır?

                Online itibar yönetimi genel olarak sadece bu işi yapmak için kurulmuş olan kuruluşlar tarafından yapılır. Çünkü hem onlar bu konu hakkında daha detaylı bilgiye sahiptir, hem de tek işleri bu olduğu için tekrar tekrar kontrol sağlayabilirler. Bu nedenle bu işlemi kişisel yapan kişiler yerine kurumlar tercih edilmeli ve ayrıca bu işlem sürekli olarak site sahibi tarafından kontrol edilemeyeceği için tek başına yürütülmeye de çalışılmamalıdır.

Online İtibar Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır? 3
Online İtibar Yönetimi Nasıl Yapılır

                Online itibar yönetiminin ilk aşaması arama motoru optimizasyonu yapmaktır. Diğer adı ile seo olarak bilinen bu yöntem, arama motorlarında site hakkında yapılmış olan kötü yorumların arka sayfalara geçmesine ve iyi yorumların ön sayfalarda durmasına yardımcı olur. Bir kullanıcının daha sayfanın adını aratır aratmaz kötü yorumlarla karşılaşması iyi olmayacaktır. Bu sitenin itibarını zedelediği gibi kişilerin site hakkındaki görüşünü de olumsuz etkiler ve kişilerin siteden uzaklaşmalarına neden olur.

                Online itibar yönetiminin ikinci aşaması arama motoru pazarlaması yapmaktır. Sem olarak da bilinen bu işlem, arama motorlarında sayfanın öne çıkmasını ve buna istinaden olumlu yorumların ön planda olmasını sağlayacak olan bir yöntemdir.

                Bu işlemin diğer bir aşaması, site için her noktada önem taşıyan içerik aşamasıdır. Çoğu kişi içeriklerin site için ne kadar önemli olduklarının bilincinde değillerdir. Çoğu site sahibi içerikleri başkalarına yazdırmaktansa, kendileri yazmayı tercih ederler. Fakat aslında bu durum bilgi sahibi olmayan bir kişi tarafından gerçekleştiriliyorsa, sitenin kaderini olumsuz etkileyecek olan bir durumdur. Çünkü içerik pazarlama işlemi yapan kişiler, siteler için nasıl içerik üretmelerini gerektiği konusunda detaylı bilgiye sahiptirler. Bir sitenin arama motorlarında öne çıkmasını sağlayacak olan bir içeriğe sahip olması kadar, samimi ve akıcı bir anlatımı olan bir içeriğe sahip olması da önemlidir. Örneğin ürün satışı yapılan bir sitede, bir kullanıcı o site ile ilgili olumsuz bir yoruma rastlamış olsa dahi, sitede bulunan içeriği samimi bularak fikrini değiştirebilir. Bu nedenle etkileyici, samimi ve ilgi çekici bir şekilde yazılmış olan içerikler, sitenin itibarını arttıracak içeriklerdir.

                Online itibar yönetiminin diğer bir aşaması, sitenin sosyal medya üzerinde bir hesaba sahip olup olmadığıdır. Çoğu kişi bu aşamayı malesef atlamaktadır. Fakat sosyal medya kullanımının ciddi oranda arttığı şu günlerde, sosyal medya üzerinden iletişim kurmanın ciddi bir önemi vardır. Sosyal medya hesabı aynı zamanda sitenin bilinirliğini de arttırır. Bu nedenle sosyal medya hesabı açmak ve sitenin kitlesinin sitede bulunan ürünlerle ilgili bir muhatap bulabilmesini sağlamak, sitenin itibarı açısından önem taşımaktadır.

                Online itibar yönetiminin önemli aşamalarından bir tanesi olan dijital PR stratejisi, sitelerde gerçekleşen haberlerin ve siteye eklenen yeni şeylerin kullanıcılara duyurulması işlemidir. Bu işlem doğru zamanda doğru kişilere iletildiği takdirde, son derece başarılı olabilecek olan bir işlemdir. Hem sitenin bilinirliğini arttıracak, hem sitenin daha çok müşteri kazanmasına yardımcı olacak ve hem de sitenin online itibarını koruyacak olan bu etkili işlem sayesinde, site her zamankinden daha çok kazanma şansı elde edecektir.

                Online itibar yönetiminin son aşaması hukuki yollara başvurma aşamasıdır. Eğer site hakkında asılsız bir yorum yapılmışsa, siteye iftira atılmışsa ve sitenin yönetimi hakkında çeşitli yalanlar söylenmişse site sahibi hukuki yollara başvurarak üzerine atılmış bu iftirayı temizleyebilir. Belirli bir tazminatla birlikte, kullanıcıların gözünü korkutan ve tekrar yapmasına mani olan bu yöntem, sitenin itibarını koruyan en etkili yöntemlerden biridir. Bazı kullanıcılar ve diğer site sahipleri, rakip azaltmak amaçlı, kasıtlı olarak siteye iftira atabilir. Örneğin ürünlerin çok geç gönderildiği, iade kabul edilmediği gibi çeşitli şekillerde olabilecek olan iftiralar, sitenin itibarını ciddi şekilde zedelemektedir. Bu nedenle eğer site hakkında asılsız bir iddia varsa, mutlaka hukuki yollara başvurulmalı ve sitenin itibarının zedelenmesi engellenmelidir.

Online İtibar Yönetimi Fiyatları

                Yukarıda sayılan yöntemler ile gerçekleştirilen online itibar yönetimi, kişiler ve kurumlar tarafından yapılabilecek olan bir sistemdir. Kişiler tarafından yapılanlarının büyük bir kısmı istenilen başarıyı getirmediği için, kurumlarla çalışmak daha mantıklı olabilir. Fakat bu bireysel çalışanları tamamen çöpe atmak anlamına gelmemektedir.

                Yukarıda sayılan aşamaların en azından birkaç kısmını, kişi kendi başına da halledebilir. Fakat tamamını halledemeyeceği için yine de bir kuruma başvurmasında fayda vardır.

                Kurumların bu işten talep ettikleri ücret, kurumun yapısına ve geçmişine göre değişebilir. Talep edilen mevla ilk başta yüksek gelse de, aslında değildir. Bu kişilerin de sabahtan akşama kadar bu işle uğraştığı ve tüm detayları en iyi şekilde inceleyip işlemlerini tamamladıkları unutulmamalıdır. Bu işlemler için köklü kurumlarla çalışmakta fayda vardır. Sonuç olarak onların da bir online itibarlarının olduğu unutulmamalıdır. Online itibarı yüksek kuruluşlarla işbirliği yapmak her açıdan daha avantajlıdır.

Daha Fazla Göster

Onur YILMAZER

Adım Onur YILMAZER Wpşefinin kurucusuyum. Öylesine biriyim işte...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu