Arama Motoru Optimizasyonu

Google Arama Sonuçlarında Daha Fazla Görüntülenme Ve Tıklanma Almak İçin Yapılması Gerekenler

Google Arama Sonuçlarında Daha Fazla Görüntülenme Ve Tıklanma Almak İçin Yapılması Gerekenleri sizin için derledik. Çayı demleyip, arkanıza yaslanın ve tekniklerimizin tadını çıkarın.

Bir web sitesi kurduğunuzda ulaşmaya çalışacağınız ilk hedef Google arama motorunda daha fazla görüntülenme elde etmek ve ziyaretçilerinizin Google arama motorunda yapılan arama sorguları sonucunda görüntülenmesi sağlayıp tıklatmaya çalışmak olacaktır. Özellikle özgün içerik ürettiğiniz web sitenizde organik trafik elde etmek çok önemli bir husustur. Tam tersi olacak şekilde kurmuş olduğunuz şirkete ait web sitesinde organik trafik elde etmek veya sosyal medya referansıyla sitenize ziyaretçi çekmek çokta önemli değildir.

Ancak kişisel internet sitelerinde, blog sitelerinde organik trafik hayati önem taşımaktadır. Sitenizin Google arama motorunda daha fazla görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda tıklanma sayısını da arttırabilirsiniz. Böylece Search Console aracındaki sitenizin performans grafiğini iyileştirebilirsiniz. Organik trafik elde etmek için birçok internet sitesinde birçok tavsiye okumuş olabilirsiniz. Okuduğunuz bu içerikler size hiçbir katkı sağlamadı değil mi ?

Bunun başlıca sebebi okumuş olduğunuz içeriğin aslında gerçekçi çözüm yollarını sunmaktan çok yazılmak için yazılan içerikler olmasıdır. Bu yüzden bu zamana kadar okuduğunuz o içerikler siteniz için faydalı olmamıştır. Ancak şuan da okuduğunuz makaleyi dikkatlice okur ve size belirttiğimiz hususlara dikkat ederseniz, sitenizde ciddi bir organik trafik artışını sağlamak için en önemli çalışmaları yapmış olursunuz. Böylece aşağıdaki görselde de gözüktüğü gibi sitenizde Google arama motoru için ciddi bir performans artışı sağlayabilirsiniz.

Google Arama Sonuçlarında Daha Fazla Görüntülenme Ve Tıklanma Almak İçin Yapılması Gerekenler 2
Search Console performans grafiği

Şaka değil. Gerçek !

Yukarıda görmüş olduğunuz Search Console performans grafiği, başlangıç seviyelerinde olan bir teknoloji sitesine aittir. Yaptığımız bazı çalışmalar sitedeki performansı kayda değer bir şekilde arttırmıştır. Görüldüğü üzere 11. ayda yaklaşık 3000 sayısının altında olan görüntülenme sayısıyla 200’ün altında olan tıklanma sayısı, çalışmalarımızın neticesinde bir ay sonra muhteşem bir ivme kazanarak günlük 15000 – 10000 görüntülenmeye ve 500 ile 1000 arasında tıklanma sayısına ulaşmıştır. Bu başlangıç seviyesinde olan bir blog sitesi için muazzam bir performanstır.

İşte sizlere bu içerikte sitenizin Google performansını arttırmak için ve bu ivmeyi yakalayabilmeniz için gerçekçi çözüm yolları sunacağız. Bu çözüm yolları birçok kişi tarafından oldukça basitmiş gibi görülebilen ancak hayati önem taşıyan ipuçları da içermektedir. Tüm bu ipuçları birbirinden bağımsızdır. Anlaması ve uygulaması son derece kolaydır.

Öncesinde az önce bahsettiğimiz web sitesinin Google Analytics sonuçlarına bir göz atalım. Aşağıdaki görselde bu sitenin Kasım ayına ait çeşitli verileri görmektesiniz.

Google Arama Sonuçlarında Daha Fazla Görüntülenme Ve Tıklanma Almak İçin Yapılması Gerekenler 3
Google Analytics verileri

Görmüş olduğunuz gibi başlangıç seviyesinde olan sitemizin Kasım ayı performansı gözükmektedir. Bu, Kasım ayında elde edilen istatistiklerdir. Bu site Kasım ayı öncesinde de benzer istatistikler sunuyordu. Ancak site içerisinde bir takım yenileme ve düzenleme çalışmaları yapıldı. Sonrasında Aralık ayı için elde edilen istatistikler aşağıdaki görselde gözüktüğü gibi ciddi bir artış yakaladı.

Google Arama Sonuçlarında Daha Fazla Görüntülenme Ve Tıklanma Almak İçin Yapılması Gerekenler 4
Google Analytics verileri

Aylık kullanıcı sayısı 3000’den 18000 sayısına yükseldi. Çalışmalarımızın neticesinde aylık 15000 kullanıcı sayısında artış yakaladık. Aynı zamanda sayfa görüntülenmesi için ortalama 5000 aylık görüntülenme sayısından 18000 görüntülenme sayısına yükseldik. Böylece 15000 aylık görüntülenme sayısında artış yakaladık. Site içerisindeki çalışmalarımız henüz tamamlanmadığı için bu istatistiklerin çok daha artacağını ve muazzam seviyelere ulaşacağını söyleyebiliriz.

Şimdiyse web sitenizin Google arama motorunda daha iyi sonuçlar elde etmesi için yapmanız gereken ve yapmamanız gereken ipuçlarını detaylı bir şekilde ele alalım.

  • Yapılan çalışmaların sonucu hemen gözükmez

Sitenizin Google arama motorlarında daha fazla yer kaplaması için yaptığınız çalışmaların etkisini hemen göremezsiniz. Yani bugün yaptığınız bir çalışmanın sonucu yarın belirgin bir şekilde gözükmez. Google, site sahiplerinin sabit stratejileri izleyerek daha fazla sonuç elde etmesini istememektedir. Eğer böyle olmasaydı tüm site sahipleri kullanıcı dostu siteler yapmazdı. İçeriklerini kullanıcılar için yapmazdı. Sitenin tasarımı kullanıcı dostu olmak yerine arama motorlarına göre dizayn edilirdi.

Sitedeki bazı unsurlar arama motorlarına göre yapılır, evet bu doğru. Ancak tümüyle arama motorlarına yapılarak gerçekleştirilen çalışmalar yanlıştır. Eğer sitenizin tasarımını tümüyle arama motorlarına göre yaparsanız ve kullanıcı deneyimi esas almazsanız hemen çıkma oranınız çok yüksek olacaktır. Sitenizde geçirilen süre, oturum sayısı çok düşük olacaktır. Bu yüzden de siteniz arama motorları tarafından sevilmeyecektir.

Bunun en büyük örneği sosyal medya siteleri ve uygulamalarıdır. Kullanıcıların bu platformlarda daha fazla vakit geçirebilmesi için tasarıma tahmin ettiğinizden çok daha fazla önem verilmektedir. Örneğin İnstagram uygulamasını kullanıyorsanız butonların sürekli olarak yer değiştirdiğini fark etmişsinizdir. Aynı zamanda butonlarda ve simgelerde ki değişikleri de fark etmişsinizdir. Peki bunların neden yapıldığını, bu temel şeylerde ne denli değişikler yapıldığını hiç düşündünüz mü? Tabi ki kullanıcının İnstagram arayüzüne çabuk alışması, arayüzün ve tasarımın beğenilmesi ve böylece İnstagram uygulamasında kullanıcının daha fazla vakit geçirmesi amacı hedeflenmiştir.

Bu yüzden sitenizin tasarımı Google arama motoru kriterine uygun olacağı gibi aynı zamanda kullanıcı deneyimi de göz önünde bulundurmalıdır.

  • Tasarım inceliği

Yaptığımız araştırmalar neticesinde kullanıcıların büyük bir kısmı sitelerde şık ve sade bir tasarımdan hoşlanmaktadır. Bu yüzden beyaz arka planda kırmızı ve benzeri açık yada koyu, iç karartmayan bir renkte navbar kullanımı ve rehber niteliğindeki önemli içeriklerin bir arada bulunduğu bir sağ kenar çubuğu kullanmak siteniz için çok önemlidir. Yazılarınızın rengarenk olması yerine sadece içeriğinizde çok önemli yazıların italik, kalın yada farklı bir renkte olması yine dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.

Burada bahsedilenleri kesinlikle hafife almayın. Sitenizi ziyaret eden kişiye sitenizi sevdirin. Bunun için hiç bir küçük noktayı es geçmeyin. Sitenizde kullanıcı deneyimi arttırmak için dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biride navigasyon sisteminizdir. Yani sitenizin ana sayfasına yada herhangi bir yerine gelen ziyaretçi aradığı içeriğin başlığını kolaylıkla bulmalıdır. Ziyaretçi anlaşılması zor, karışık bir sitede kaybolmamalıdır.

Bu yüzden navbar çubuğundaki navigasyon sistemi anlaşılır ve basit olmalıdır. Bunun için sitenizin belirli bir kısmı da kullanılabilir. Navigasyon sisteminizi kurarken sade ve şık olmaktan taviz vermeyin. Aynı zamanda birçok eklenti yada kod yığınları kullanarak sitenizi yavaşlatmadan Google dostu tasarıma sahip olmaktan da taviz vermeyin.

  • İçeriklerinizde tabir-i caizse “boş” yapmayın !

İçeriklerinizin Google arama motorunun ilk sayfalarında ve en üstlerinde yer alması gerçekten çok önemli bir husustur. Bu yüzden içerikler seo uyumlu yazılır. Seo uyumlu makaleler yazılarak Google arama motorunda daha geniş hacim elde ederiz. Hatta içeriğin seo uyumlu olmasından değil de en üstlerde yer alması için ortalama 1500 kelimeden oluşmasını sağlarız. Tüm bunlar doğru ve yerinde olan çalışmalardır.

Ancak seo uyumlu içerik yazayım derken kullanıcı deneyimini göz önüne almazsanız tüm bu emeğiniz mum ışığı gibi bir süre sonra sönüp kaybolacaktır. Çünkü Google algoritması sürekli olarak değişir. Hatta saat başı bir değişim yaşar. Peki Google arama motoru, web sitelerini arama sonuçlarında sıralayan bu algoritma da neden sürekli değişiklik yapar biliyor musunuz? Tamamıyla kullanıcı deneyimini esas aldığı için bu kadar sık güncelleme yapmaktadır. Bir ziyaretçi herhangi bir şeyi araştırdığında aradığı şeyi bulabileceği en doğru sonucu en üstte gösterebilmek için.

  • Küçük bir örnek

Şöyle düşünün, dişiniz ağrıyor ve gece geç vakitlerde hastaneye gidemeyeceğiniz için bu ağrıya çözüm olabilecek bir yöntem arıyorsunuz. İnternette Google’a girdiniz ve “diş ağrısına ne iyi gelir” gibi arama yaptınız.

Çıkan ilk sonuca tıkladınız. Yaptığınız aramada ilk sırada tıkladığınız sitedeki içeriği yazan kişi bir diş doktoru değildi. Aynı zamanda içerikte “diş ağrısına zeytin çekirdeği iyi gelir” gibi bir cümle kurmuştu. Sizde sitedeki bu tavsiyeyi ciddiye aldınız ve zeytin çekirdeğini ağrıyan dişinize bastırdınız. Ancak dişiniz kırık olduğundan ve hava alıp ağrı yaptığından dolayı zeytin çekirdeğini dişinize bastırınca dişin daha fazla kırılmasına ve daha fazla ağrı yapmasına yol açtı.

Sonuç olarak ne oldu peki ? Siz, Google arama motorunda güvendiniz ve “diş ağrısına ne iyi gelir” aramasını yaparak en üstteki siteyi ziyaret ettiniz. Ancak sitedeki tavsiye sizi iyi edeceğine daha da kötü bir hale getirdi. Çünkü o sitedeki içeriği yazan kişi bir doktor değildi ve sadece o içeriği Google’da yer kaplamak için öylesine yazmıştı.

İşte bu durum kullanıcı deneyimi olabilecek en kötü şekilde olumsuz bir hale getirdi. Google, bu ve benzeri kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek tüm durumları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bu yüzden algoritmalarında sürekli olarak  bir değişiklik yapıyor.

İnternet ve bilgisayara sahip olan herkes site açabiliyor ve istediği alanda içerik üretebiliyor. Bu durumda doktor olamayan biri doktormuş gibi içerikler yazabiliyor. Psikolog olmayan biri sanki psikologmuş gibi tavsiyelerde bulunabiliyor. Bunu sadece arama sonuçlarında daha fazla yer kaplamak ve para kazanmak için yapıyorlar ve kullanıcı deneyimini en dibe çekiyorlar.

Bu yüzden içeriklerinizi bildiğiniz kategorilerde yazın. Bilmediğiniz alanda içerik yazarsanız Google bunu fark edecek ve size kötü gözle bakacaktır.

  • Dar yelpaze

Google içeriği üreten kişiyi de esas alır. Yani diyelim ki siz teknoloji alanında içerikler yazıyorsunuz. Google yazarı, yani sizi dikkatlice inceler ve teknoloji alanında içerik üretecek yada üretemeyecek tecrübeye sahip mi diye merak eder. Eğer sitenizde sadece teknoloji alanında içerikler yazarsanız ve gelen ziyaretçiler sitenizde uzun bir süre geçirirse, hemen çıkma oranı düşük olursa, ortalama oturum süresi uzun olursa Google sizi “bu teknoloji alanında bilir kişi” olarak görmeye başlar.

Örneğin siz bilgisayar bileşenlerinin inceleme içeriklerini paylaşan bir site kurdunuz. Sitenizin içerik yelpazesi sadece bu. Ekran kartı, işlemci gibi bilgisayar bileşenlerinde yeni ürünlerin özelliklerini ve performans testini paylaşan, inceleme içerikleri yazıyorsunuz. Sitenize gelen ziyaretçiler de sitenizdeki içerikleri beğeniyorlar. Böylece uzun bir süre kalıyorlar. Okuduğu bir içerikten sonra başka bir içeriği de merak edip onu da okuyorlar. Hatta sitenizi o kadar beğeniyorlar ki yeni bir bileşen hakkında bilgi sahibi olmak için adres çubuğuna doğrudan sitenizin alan adresini girerek ziyaret ediyorlar. Sonrasında o bileşeni site içi arama motorunda aratıp buluyorlar. Sitenizi bu şekilde seven bir hayli fazla kullanıcı aynı şeyi yapıyorlar.

Sonuç?

Sonuç olarak böyle bir site, gerçekten muazzam bir başarı elde etmiş olmaktadır. Artık bu site Google’ın gözünde “bilgisayar bileşenleri inceleme” alanında güvenilir bir site olarak işaretlenmiştir. Bir kullanıcı Google’da bilgisayar bileşenleri hakkında bir şey arattığında sizin siteniz ilk sayfada en başta yer almak için artık en büyük adaylar arasında olmaktadır. Gün geçtikçe sitenizin otoriter puanı o kadar artıyor ki artık kullanıcı Google’da bilgisayar bileşenleri hakkında bir şey yazdığında sizin içeriğinizin bir kısmı doğrudan arama motorunda gösteriliyor.

Artık Google bilgisayar bileşenleri hakkında içerikler üreten yazarı yani sizi de işaretliyor. Bu kişi inceleme yayınları için bilir kişidir olarak sizi tanımlıyor. Sonuç olarak siteniz, Google’da bilgisayar bileşenleri hakkında en iyi sitelerden biri oluyor.

Bu yüzden birçok alanda içerik yazmak yerine belli başlı alanlarda içerikler yazın. Örneğin makyaj siteniz varsa bu sitede sporla alakalı, futbolla alakalı içerikler paylaşmayın. Oyun siteniz varsa gündemdeki son dakika haberlerini paylaşmayın. Bu tutarsızlığa sebep olur. Google sitenizi herhangi bir kategori altında göremez. Az önceki örnekte de anlattığımız gibi bir site yazarı olursanız sitenizin kategorisi de belli olur. Aynı zamanda Google Adsense reklam gelirleri de çok yüksek seviyelerde olur. TBM oranları hiç görmediğiniz kadar yüksek seviyelerde olur.

  • Dolandırıcı Seo uzmanları ve forum sayfaları

Web geliştiricilerin bir arada bulunması için çeşitli topluluklar oluşturulur. Bunlar belli başlı forum sayfaları altında toplanır. Buradaki niyet son derece iyi olmakla beraber neticeler kötü olabilmektedir. Çünkü bu tarz forumlarda her çeşit birey bulunmaktadır. Örneğin site kurup emek harcayıp bir şeyler üretmek yerine sitesinde haber botu kullanıp bir başka sitedeki içeriği çalıp, kelime oyunları yaparak özgün bir şekilde tekrar yayımlayanlar bulunmaktadır.

Benzer bir şekilde belirli bir ücret karşılığı sitenizin seosuna katkı sağlayacağı iddiasıyla backlink satışı yapan ve verilen ücret karşılığında sitenize birçok başka siteden backlink almasını sağlayan kişiler bulunmaktadır. İşin kötü yanı bu kişilerin sattığı backlink paketleri gerçekten de işe yaramaktadır. Google Search Console istatistiklerinde bir süre sonra siteniz daha fazla görüntülenme ve tıklanma sayısı yakalar. Ancak bu geçici bir durumdur. Belirli bir süreden sonra Google arama motoru doğal bir çalışma yapmadığınızı ve backlink paketi satın aldığınızı fark eder. Böylece algoritma cezası kaçınılmaz olur.

Siteniz bu cezalar yüzünden gerçekten çok ciddi zararlar görebilir. Backlink paketi satın alanlar kısa vadede iyi sonuçlar elde ettiği için bu paketi satanlara olumlu geri dönüşlerde bulunur. Bu yüzden backlink paketi satanların forum ve topluluk sitelerinde ticaret puanları iyidir. Ancak bu yanılgıya düşmeyin. Backlink paketi alarak doğal çalışmalardan uzaklaşıp sonrasında sitenizi yerli bir edecek Google algoritma cezalarıyla karşılaşmayın.

  • Konu açarak linkinizi sık sık paylaşmayın

Web geliştiricileri için topluluk ve forum sayfalarından bahsetmiştik. Bu platformlarda yardım almak için yine de konu açabilir, link paylaşabilirsiniz. Ancak bunu sık sık yapmayın. Çünkü bu sitelerde siber saldırılardan anlayan kullanıcılarda bulunmaktadır. Bu kişiler sitenizi fark eder ve sitenizi beğenirlerse başınıza ciddi anlamda bela olabilirler. İyi niyetli yardım sever insanların olduğu gibi bu sitelerde fesat, emek hırsızı ve kötü niyetli kişilerde bulunmaktadır.

  • Kategorilerinizi optimize edin

Sitenizi her açıdan sade bir hale getirin. İster WordPress sitesi isterseniz herhangi bir platformda site sahibiyseniz, sitenizdeki kategori sayısını optimize edin. Gereksiz yere kategori sayısı arttırıp Google’ın sitenizi tanımasını zorlaştırmayın. WordPress sitelerinde kategori oluşturmak için her bir yayında kategori seçimi yapılabilmektedir. Aynı zamanda site içerisinde içeriklerin ziyaretçiler tarafından daha kolay bulunması için etiketler kullanılabilmektedir.

Sitenizde gereksiz fazlalıkta kategori ve etiket kullanımından kaçının. Eğer sitenizde çok fazla kategori ve etiket varsa bunları tekrar düzenleyerek azaltın. Bir WordPress siteniz varsa ve kategoriyle etiket sayısı bir hayli fazlaysa gereksiz olanları silin ve içeriklerinizin kategorilerini tekrar düzenleyin.

Bu silme işlemi sitenizin Google varlığını kısa vadede olumsuz etkileyebilir. Ancak endişelenmeyin. Google arama motorunun sitenizdeki bazı gereksiz kategori ve etiket indekslemesi silineceği için arama motorundaki performansınız bir süreliğine düşüşe geçebilir. Ancak bu durum geçicidir. Sonrasında daha iyi bir performans tablosuyla karşılaşacaksınız.

  • Site ve sayfa hızını arttırın

Açılış hızı tahmin ettiğinizden daha da önemlidir. Ziyaretçi Google arama motorunda sizin sitenize tıkladığında siteniz ne kadar hızlı açılırsa hem kullanıcı deneyiminiz hem de sitenizin arama motorundaki performansı o kadar olumlu etkilenir. Bu yüzden site hızı ve sayfa hızına dikkat edin. Siteniz wordpress ise wordpress hızlandırma konumuzdan yardım alabilirsiniz.

  • WordPress kullanıyorsanız eklentiler kurun

Eğer bir WordPress sitesi kullanıyorsanız sitenizi hızlandırmak için çeşitli eklentileri kullanabilirsiniz. Örneğin ShortPixel eklentisini kurarak resimlerinizi sıkıştırabilir, formatını değiştirebilir ve sayfalarınızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Aynı zamanda bu eklentiyle birlikte bilgisayarınıza ücretsiz olan Paint.NET yazılımını kurmanızı tavsiye ederiz. Herhangi bir görseli içeriğinize eklemeden önce görseli Paint.NET yazılımıyla açın. Ctrl + R tuş kombinasyonuyla görselin çözünürlüğünü 640×480 yada 800×600 olacak şekilde değiştirin. Ardından Ctrl+ Sol Shift + S tuş kombinasyonuyla görseli bilgisayarınıza webp uzantısıyla kaydedin.

Bu, içeriğinize yükleyeceğiniz görselin boyutunu bir hayli düşürecektir. Tabi görselin ilk halindeki çözünürlük daha düşükse boyutu da daha düşük olacaktır. Bu istisna bir durumdur. Hem siz bilgisayarınızdan Paint.NET yazılımını kullanarak hem de sitenizde ShortPixel eklentisini kullanarak görseller için gerçekten faydalı iyileştirmeler yapabilirsiniz.

WordPress’de harika başka eklentiler de vardır. Ancak görsel sıkıştırma konusunda yapılan testlerde en iyi sonucu ShortPixel vermiştir. Aynı zamanda hem ShortPixel kullanarak hem de Paint.NET yazılımını kullanılarak yaptığımız çalışmalarda birçok içerik için kayda değer hız artışı yakaladık. Bu çalışmayı PageSpeed Insight kullanarak tekrar tekrar test ettik. Sizde bu Google hizmetini kullanarak sitenizdeki istediğiniz her sayfanın hızında iyileştirmeler yapabilir bunu her seferinde test edebilirsiniz.

  • Eski içerikleri terk etmeyin

Bu başlık birçok sitede kullanılır ve eski içeriklerin terk edilmemesi tavsiye edilir. Ancak eski içerikler sanki çok önemsizmiş gibi üstün körü bir şekilde anlatılıp geçiştirilir. Ancak eski içerikler hayati önem taşımaktadır. Google arama motorlarında en üst sıralarda yer almak için içeriğiniz ortalama 1500 kelimeden oluşması gerekmektedir. Bu yüzden eski içeriklerinizi terk etmeyin.

Eski içeriklerinizi tekrar gözden geçirerek hangilerinin güncellenmeye layık olduğunu tespit edin. Bunu ister Search Console, ister Analytics verilerine dayanarak yapın, isterseniz sadece konunun güzel olup olmadığını değerlendirerek yapın. Hiç fark etmez. Ancak güncellemeye layık olarak gördüğünüz içeriklerin linklerini veya başlıklarını bir yere not edin.

Belirli zamanlarınızda vakit harcayarak bu içerikleri güncelleyin. Dikkat ederseniz boş vakitlerinizi tekrar eski içerikleri iyileştirme yapmak için kullanın demiyoruz. Eski içerikleriniz için disiplinli, ciddi bir çalışma yapmak için vakit ayırın diyoruz. Çünkü bu içerikler gerçekten sitenizi zirve noktalara taşıyabilmektedir. Eğer bir haber sitesine sahip değilseniz eski içeriklerinizi bir köşede unutmayınız.

  • Hız iyileştirmesi

Eski içeriklere ait olan linklerin açılış hızlarını Pagespeed Insgiht yada Lighthouse gibi araçlarla test edin. Ardından bu linklerde hız iyileştirmeleri yapın. Örneğin bir üstteki başlıkta anlattığımız görsel iyileştirmeleri yapabilirsiniz. Paint.NET kullanarak görsellerinizi tekrar boyutlandırabilir ve ShortPixel eklentisinin de yardımı sayesinde bu görselleri webp uzantısıyla içeriğinize yükleyebilirsiniz.

  • Baştan aşağı güncelleme

İçerik çok eski bir içerikse ve artık günümüzde önemini yitirdiyse içeriği baştan aşağı yenileyin. Örneğin içeriğinizin “2012 yılının en iyi filmleri” ise bu içerik artık günümüzde önemini yitirmiştir. Çünkü bu içerikte bahsedilen filmler günümüzde kimse tarafından merak edilmemektedir. Bu yüzden içeriğinizi baştan aşağı güncelleyerek ” [ŞUANKİ YIL] yılının en iyi filmleri” olarak değiştirin. Gerekirse eski içeriğe ait olan link yapısındaki 2012 sayısını şuan ki yıl olacak şekilde değiştirin ve eski linki 301 yönlendirmesiyle yeni linke yönlendirin.

  • Ekleme yapın

Eski içeriğinizi güncellemek için eklemeler yapabilirsiniz. Örneğin en kullanışlı teknolojik aletler konusu hakkında bir içerik paylaştınız. Bu içerikte toplamda 5 aleti paylaşarak  750 kelimelik bir içerik ürettiniz. Eski olan bu içerikte ek olarak 5 alet daha paylaşarak 750 kelime ekleyebilir ve toplamda 1500 kelimelik bir içerik elde edebilirsiniz. Böylece içeriğiniz 1500 kelimelik olarak güncellenir.

Bu teknik özellikle “En iyi XX listesi”, “X ile Y arasındaki farklar”, “X ile Y’nin karşılaştırması” gibi içerik türlerinde sıklıkla kullanılabilir.

  • Sosyal medyadan sitenize yönlendirme yapın

Ziyaretçilerin sosyal medya da paylaşılan bir link ile sitenizi ziyaret etmesi, ziyaret ettikten sonra sitenizde uzun bir süre kalması ve sonrasında sitenizde başka bir içeriği de ziyaret etmesi Google arama motorunda sitenizin değerlendirilmesi için çok önemli bir kriterdir.

Bu yüzden içeriğinizi etkileyici bir anlatım biçimiyle kısa ve özet bir şekilde sosyal medyada paylaşabilir ve tamamı için sitenize yönlendirme yapabilirsiniz. Bunun için özel stratejiler geliştirebilirsiniz. Ancak sosyal medyadan ziyaretçi çekmek için click-bait taktiğini (tıklama tuzağını) fazla kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Bu tuzaklama yöntemi uzun vadede kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler. Ziyaretçilerin gözünde kötü bir izlenim oluşturur.

  • “İlginizi çekebilir” kısmı

Herhangi bir blog sitesinde herhangi bir içeriği ziyaret ettiğinizde sayfanın bir yerinde mutlaka diğer içeriklere yönlendirme yapan bir “ilginizi çekebilir” kısmı göreceksinizdir. Birçok site bu kısmın yapılmasında çok üstün körü tavsiyeler vermiştir. Ancak ilginizi çekebilir köşesi bir site için inanılmaz önemlidir.

Eğer Google arama motorundan bir ziyaretçi sizin sitenize ulaştıysa, sayfa içerisinde uzun bir vakit geçirip ilginizi çekebilir kısmından başka bir içeriğinize ziyaret ettiyse, sonrasında diğer içeriklere geçiş yaptıysa siteniz Google’ın gözünde muazzam önem kazanır.

Bu yüzden özellikle Google’dan gelen ziyaretçiler mutlaka sitenizde uzun süre kalmalı ve ilginizi çekebilir kısmından başka içerikleri ziyaret ederek bu sayfalarda da uzun süre vakit geçirmelidir. Bu konu hakkında derinlemesine düşünüp etkileyici bir strateji düşünmeniz ve uygulamanız emin olun tahmin ettiğinizden bile daha önemli etkilere yol açabilmektedir.

  • Kırık linkler

Sitenizdeki kırık linkler arama motorları tarafından hoş karşılanmamaktadır. Bu yüzden bu linkleri 301 yönlendirmesiyle düzeltin. Böylece ziyaretçilerin karşılaştığı 404 hata sorunları azalacaktır. Ancak nadiren de olsa 404 hatasının sitenizde gözükmesi Google arama motorundaki varlığınız için iyi olabilir. Sonuçta Google sizin için doğal çalışmalar yaptığınıza kanaat getirebilir.

Eğer bir WordPress sitesi kullanıyorsanız kırık linklerin tespitini yapabilecek eklentiler bulunmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde kırık linkleri tespit edebilir ve yine başka bir eklentiyle (yada bu özelliği barındırıyorsa aynı eklentiyle) kırık linkleri düzeltebilirsiniz.

  • Reklam ve pop-up dengelemesi

Sitenizde çok fazla reklam gösterilmesi sayfaların ve içeriklerinizin açılış hızını düşürür. Aynı zamanda kullanıcı deneyimini de kötü etkiler. Çünkü tüm ziyaretçiler reklamlardan nefret eder. Bu yüzden reklam konusunda doğru bir denge yakalanmalı, ziyaretçiler reklamlara boğulmamalıdır. Bu yüzden sitenizdeki reklam sayısına dikkat edin.

Sitenizden gelir elde etmek için reklam servislerini kullanmak ve reklam yayımlamak elbette iyi bir gelir yoludur. Ancak bunun iyi bir dengede yapılması gerekir. Bir web sitesi için ziyaretçileri en çok rahatsız edecek olan şeyde reklamlardır.

Bu yüzden reklam yayında dengeli davranılmalıdır. Bunun için en çok kullanılan Google Adsense’nin kendi içerisinde çeşitli optimizasyon seçenekleri bulunmaktadır. Bu seçenekleri kullanarak fazla reklam alanı kullanmaktan kaçının.

  • Doğru Pop-up kullanımı

Pop-up kullanımı da en az reklamlar kadar sinir bozucu olabilmektedir. Bu yüzden web sitenizde pop-up kullanımı yapacaksanız bunu doğru bir şekilde yapmalısınız. Pop-up özelliğinin ne olduğunu bilmiyorsanız birçok sitede karşılaştığınız ve sitede gezerken bir anda karşınıza çıkan ve sizden e-posta bültenine abone olmanızı yada çeşitli indirim, ücretli üyelik teklifleri sunan açılır menülerdir diyebiliriz.

Eğer ziyaretçi sitenize giriş yapar yapmaz onu pop-up ile karşılarsanız bu hoş bir kullanıcı deneyimi oluşturmaz. Bu yüzden pop-up özelliğini ziyaretçinin siteye girmesiyle karşısına çıkması bir olacak şekilde zamanlamayın. Bu özelliğin en doğru kullanımı ziyaretçinin siteden çıkmak üzereyken pop-up ile uğurlanması şeklinde kullanılmasıdır. Bu, ziyaretçi sayfanızın en alt kısmındayken pop-up gösterimiyle yapılabilir.

  • Sitenizin mobil görünümü ne durumda?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mobil cihazların kullanımı da bir hayli arttı. Mobil cihazlardan kastımız sadece akıllı telefonlar olmayıp, tabletler ve bilgisayar haricindeki birçok cihaz, mobil cihaz olarak anılmaktadır. Bu cihazlarda web siteniz masaüstü görünümüyle değil mobil görünümüyle çalışmaktadır. Aynı zamanda mobil görünüm nerdeyse masaüstü görünümle eşdeğer olacak kadar fazla kullanıcı tarafından görüntülenmektedir.

Bu yüzden nasıl sitenizin masaüstü görünümüne çok önem veriyorsanız aynı şekilde mobil görünüme de çok fazla önem vermeniz gerekmektedir. Genellikle web sitelerinin özellikle mobil görünümleri kötü performans göstermektedir. Bunu Google’a Pagespeed Insight yazarak açılan Google hizmeti web sayfasıyla sitenizi test edebilir ve mobil görünümün istatistiklerini görerek kendiniz keşfedebilirsiniz. Yada benzer bir şekilde tarayıcının özelliğini kullanarak görebilirsiniz.

Örneğin Google Chrome tarayıcısında sağ üstteki üç nokta sembolüne tıklayarak Diğer araçlar, Geliştirici araçlar kısmından Chrome’un Lighthouse özelliğini çalıştırarak sitenizi test edebilirsiniz.

Google Arama Sonuçlarında Daha Fazla Görüntülenme Ve Tıklanma Almak İçin Yapılması Gerekenler adlı içeriğimiz umarım faydalı olmuştur.

Daha Fazla Göster

Onur YILMAZER

Adım Onur YILMAZER Wpşefinin kurucusuyum. Öylesine biriyim işte...

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu